De beslissing om te gaan scheiden (relatietwijfels)
Twijfel – moet ik gaan scheiden of niet?
Het besluit om je relatie te verbreken is voor de meeste mensen heel lastig. Veelal gaat er een periode van twijfel aan vooraf. Je twijfelt of je partner wel de persoon is waarmee je de rest van je leven samen wilt zijn. Een punt zetten achter je relatie doe je niet zomaar. Maar op deze manier verder gaan wil je ook niet. Je houdt je reserves en gaat er niet meer voor de volle 100% voor.
Verandering
Relaties veranderen. Jij bent tenslotte niet meer dezelfde als bij de start van je relatie en je partner ook niet. Je hebt je beide aangepast aan de relatie. De vraag is dan of deze aanpassing voor jou nog goed voelt. Soms heb je verschillende verwachtingen van een relatie en komen jullie er onderling niet uit om een goede middenweg te vinden waar jullie beiden tevreden mee zijn. Je doet je best om elkaar te veranderen, maar je weet ook wel dat het niet mogelijk is om elkaar echt te veranderen.
Weerslag op je relatie
Als relatietwijfels komen, heeft dat zijn weerslag op de relatie. Je bent sneller geïrriteerd en maakt sneller ruzie of jullie communiceren minder. Je groeit uit elkaar en je gaat leven in je eigen wereld. Misschien sta je meer open voor andere mannen/vrouwen en droom je van een leven met iemand anders.
Aan de hand van onderstaande kenmerken die in een goede relatie belangrijk zijn kun je je eigen relatie eens tegen de meetlat houden.
- Autonomie
Je hebt de vrijheid om jezelf te zijn. In een goede relatie kun je je hart volgen en weten dat je partner achter je blijft staan. Jij en je partner accepteren elkaar zoals je bent. Het niet meer vrij voelen staat met stip op nummer 1 als reden om te willen scheiden. Vandaar dat velen de scheiding ook als opluchting zien. - Verbondenheid
Je voelt je verbonden met je partner. Het is fijn om een maatje te hebben als partner. Iemand die je vertrouwt. Het is belangrijk om met je partner te kunnen lachen en te kunnen delen. Iemand die naar je luistert. Je veilig voelen bij die ander. Scheiden doet lijden: de (gedeeltelijke) verbondenheid wordt verbroken. - Aantrekkingskracht
Je voelt je aangetrokken door je partner. Seksualiteit en intimiteit zijn wezenlijke onderdelen van een liefdesrelatie. Kleine aanrakingen laten zien dat jullie elkaar nog aantrekkelijk vinden. Als jullie relatie is veranderd in een broer-zus relatie is de kans groot dat deze in de toekomst verbroken wordt. - Probeer elkaar te begrijpen en aanvaard de verschillen
Jullie respecteren elkaar. Karakters van partners zijn vaak verschillend. Doen jullie nog moeite om elkaar te begrijpen? Want al zijn jullie verschillend, ook dan kun je toch begrip hebben voor elkaar en de verschillen die er zijn aanvaarden. Weet dat verschillende karakters ook altijd spanningen opleveren. - Team
Jullie zijn een team. In een goede relatie werk je samen als een team. Je accepteert zowel de sterke als de zwakke kanten van je partner. Je probeert deze zwakke kanten zo veel mogelijk op te vangen in plaats van te bekritiseren. Je steunt je partner. - Tijd
Jullie maken tijd voor elkaar. Het is fijn om leuke dingen met elkaar te ondernemen. Een wandeling op zondagmiddag door het bos of eens samen naar de film. Jullie leven met elkaar en niet langs elkaar heen.
De meeste ouders maken zich zorgen om de kinderen bij een scheiding. En inderdaad een scheiding is voor de meeste kinderen heel vervelend. Toch blijft het de vraag wat het beste is voor kinderen. Een intact gezin waarin veel gedoe is of een gebroken gezin waar wel rust en harmonie is. Dr. E. Spruijt echtscheidingsonderzoeker van de Universiteit van Utrecht heeft dit onderzocht en komt tot de volgende resultaten:
Voor het kind is het beste om:
1. op te groeien in een intact en harmonieus gezin;
2. op te groeien in een gebroken gezin maar waarna ouders in harmonie met elkaar omgaan;
3. op te groeien in een intact gezin waar ouders niet harmonieus met elkaar omgaan;
4. op te groeien in een gebroken gezin waar na de scheiding ouders nog steeds “vechten”
1 is de beste situatie; 4 de slechtste situatie.
De meeste mensen hebben wel ‘ns twijfels over hun relatie. Op welk moment “trek je de stekker eruit”? Dat is niet gemakkelijk te bepalen. Vaak hebben mensen mixed feelings. Over het algemeen kun je zeggen dat als de negatieve gevoelens over je partner langere tijd aanhouden dat het in ieder geval goed is om met je partner in gesprek te gaan over de toekomst van jullie tweeën. Indien jullie er samen niet uitkomen óf het gesprek komt niet op gang, dan kunnen jullie contact opnemen.
Uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat best veel mensen spijt hebben van hun scheiding. Vooral mensen die te impulsief voor een scheiding hebben gekozen, krijgen spijt. Vandaar dat het goed is om goed te onderzoeken of een scheiding wel de oplossing is.
Bij relatietherapie gaan jullie onder begeleiding van een therapeut onderzoeken hoe jullie de relatie nieuw leven in kunnen blazen. Er zijn verschillende relatietherapie vormen bijvoorbeeld EFT of systeemtherapie.
Welke beslissing?
Wellicht hebben de kenmerken je meer inzicht gegeven waar je staat met je relatie. Als je er zelf niet uitkomt is er het korte begeleidingstraject (4 sessies) op basis van de Schip aanpak waarin duidelijk wordt of je wel of niet wilt scheiden.
Achtergrondsartikelen:
Partner wil niet scheiden
Is mijn relatie nog te redden?
Mijn Partner gaat vreemd